Saker att tänka på vid bilköp

Det finns en hel del saker som du måste känna till när du köper en bil. Till exempel om du ska köpa en sprillans ny bil eller en begagnad, och vem du ska köpa den från. Här kommer några av de viktigaste sakerna du bör tänka på när du letar efter din nya bil.

En ny eller begagnad bil?

Oavsett om det är din första bil du ska köpa eller inte måste du bestämma dig för en ny eller begagnad. Vilken typ av bil du väljer kan bero på hur mycket du har råd att betala för en. Du kan givetvis besöka Lånakuten.com och ansöka om ett lån ifall du skulle behöva. Men många av oss föredrar att betala allt på en gång för att slippa skulder.

Anledningen till att många helst väljer en ny bil beror på att de har hög säkerhet och den senaste tekniken. Dock finns det även en rad med begagnade bilar som håller nästan lika hög nivå. I alla fall om du köper en begagnad bil från en bilhandlare. Köper du den från en privatperson måste du vara extra noga med att kolla upp att allting fungerar som det ska.

Privatleasa, avbetala eller kontant?

Det finns flera olika sätt att betala för en bil och du måste bestämma dig för vilket alternativ som känns bäst för dig. Om du vill äga bilen helt och hållet är det kontantköp som är det bästa. Men eftersom en bil kan kosta väldigt mycket är det inte alla som har råd att lägga ut hela summan direkt. Då kan du istället välja avbetalning. Det helt enkelt innebär att du betalar en viss summa varje månad. Du kan komma överens om en avbetalningsplan med antingen din bank eller med bilhandlaren.

Ett annat populärt alternativ är privatleasing, vilket innebär att du betalar en summa regelbundet, vanligtvis runt 2500-3000 kronor, för att få använda bilen. Bilservice och försäkringar brukar ingå i priset. Sedan tillkommer dock kostnaden för bränsle och den årliga skatten.

Det viktiga att komma ihåg om du vill leasa en bil är att du oftast måste binda dig för en viss period samt bestämma en maximal körsträcka. Du måste även betala för eventuellt slitage och skador som sker utöver det slitage som anses vara normalt.

Vilken typ av bil ska du välja?

Denna fråga har inget enkelt svar. Det beror helt enkelt på vilket behov du har samt smak. Designen på bilen är en egenskap som många köpare anser vara viktig. Detsamma gäller varumärket på bilen.

En sista sak du måste fundera på, förutom designen och varumärket, är om du vill en bil som går på diesel, bensin eller en elbil/hybrid. Vilket alternativ som är bäst beror på var du bor och hur dina körmönster ser ut. Om du vill köpa en elbil måste du tänka på var den går att ladda, speciellt om du bor mitt ute i ingenstans och behöver köra lite längre sträckor dagligen. Bor du i en stad kan det fungera bäst med en bil som går på bensin, eller en hybrid.

Rekommenderade artiklar