Dieseloptimering – några fördelar

Nog för att det talas mycket om eldrivna bilar och miljögröna alternativ när det gäller trafik, men dieselmotorer är fortfarande populära. På senare tid har även motortekniken förbättrats och det är allt fler som väljer att optimera bilens dieselmotor. Här går vi in mer på djupet kring dieseloptimering i Sverige.

Optimera dieselmotor

Eldrivna bilar har på senare år varit den heta potatisen inom bilkretsar, men faktum är att många fortfarande väljer att köra diesel eller vanliga bensindrivna fordon. Därför är det kanske heller inte konstigt att intresset för dieseloptimering också har ökat. Tidigare handlade optimering av fordonsmotorer primärt om att förbättra prestandan medan syftet idag har en bredare mening. Numer väljer många bilägare att boka dieseloptimering för bilen framför allt för att sänka bränsleförbrukningen. Prestandan förbättras, men samtidigt är bränslebesparingen i fokus och dieseloptimeringen boostar bilen rent generellt.

Med det svenska bonus malus-systemet kan ett nyköp på eldrivet fordon reduceras, men å andra sidan kan en dieseloptimering vara ett alternativ för den befintliga dieselbilen. En dieselmotor som optimeras tenderar att få en förbättrad körkomfort och säkerhet samt en lägre bränsleförbrukning.

Vad säger lagen?

Det behöver inte alls vara olagligt att förbättra bilens egenskaper med hjälp av motoroptimering, men det gäller förhålla sig till utställda regler. En bil som får dess effekt ändrad behöver besiktigas på nytt – den ska helt enkelt registreringsbesiktigas. För det behövs ett särskilt intyg från den ursprungliga biltillverkaren där det framgår att bilen kan köras till den nya prestandan (effekten). Det är alltså inte själva momentet att lämna in bilen för dieseloptimering som kan vara riskfyllt då just det inte är olagligt. Däremot är det ditt direkta ansvar som bilägare att bilen också är fullt laglig att framföra på svenska vägar efter ”ingreppet”.

Tips till bilägare

För dig som kör diesel på våra svenska vägar är en optimering av motorn absolut ett smart drag för att förbättra körningen rent generellt. Bättre komfort, effekt och mindre utsläpp är några direkta konsekvenser i positiv bemärkelse. En motoroptimering är dock ingenting du kan förvänta dig att vem som helst fixar. Därför är det viktigt att planera det hela noggrant och du kan med fördel utgå från dessa tips:

  • Välj en certifierad och specialiserad bilverkstad
  • Se till att ha bilens samtliga originaldokument:https://teknikensvarld.se/nyheter/bil-och-trafik/sa-fuskar-biltillverkarna-340545/ tillhands
  • Kontrollera vad som gäller exakt för besiktning av bilen
  • Begär alltid faktura på den utförda dieseloptimeringen

Lycka till och glöm inte bort att köra försiktigt!

Rekommenderade artiklar