Bil – vad är det egentligen?

De allra flesta av oss har någon gång åkt i en bil eller kört bil. Men vad är det som symboliserar en bil? Enkelt förklarat kan vi säga att en bil är ett fordon som med hjälp av motorer, eller endast en motor, kan förflytta sig på vägarna. För att ett fordon ska gå att klassas som just en bil måste den ha tre hjul eller mer. Det vanligaste är självklart att bilen har fyra. Men samtidigt finns det andra fyrhjuliga fordon som inte går att klassas som en bil. Till exempel stridsfordon, jordbruksmaskiner och fyrhjulingar.

Vissa fyrhjulingar påminner till och med mer om motorcyklar än bilar. Man kan säga att bilar går att dela in i tre kategorier: lastbilar, personbilar och bussar. Personbilen är självklart den vanligaste och minsta bilen. Och om personbilen är vad privatpersoner främst använder är bussen det fordon som kan transportera en större grupp med människor.

Lastbil

Lastbilen är däremot det fordonet som kan transportera olika saker, och detta fordon används som mest inom handeln. Det krävs även att du har ett speciellt körkort för att få köra några av de större lastbilarna, de som många gånger kallas för ”långtradare”. De kan frakta saker över hela Sverige men även till andra europeiska länder. För konsumenterna är lastbilen ett väldigt viktigt fordon med tanke på att de många gånger fraktar matvaror.

Ordet bil

Bil betyder rörligt och är ett ord som kommer från automobil. Förkortningen sägs komma från Danmark efter att det används i en tidning i början på 1900-talet. Bilen är en självklarhet för de flesta idag och jämför vi med antalet bilar på 1800-talet och 2010 har det dubblat. Det finns över en miljard bilar i världen och ungefär dubbelt så många människor har idag tillgång till en bil på något sätt.

Biltillverkare

Biltillverkare finns det även väldigt många av idag, och det kommer säkert komma fler framöver. Några av de mer kända biltillverkarna kommer kanske försvinna, men eftersom det hela tiden utvecklas nya bilar kommer de aldrig försvinna helt och hållet. Ett exempel är elbilen som dök upp för några år sedan, denna biltypen ser ut att bli mer och mer vanlig. Om fler människor börjar välja en sådan bil istället kommer de äldre tillverkarna inte längre få sina bilar sålda, om de inte väljer att gå över till elbilar själv.

Rekommenderade artiklar