Välja rätt försäkring

För att man ska få framföra en bil på vägarna ska bilen vara försäkrad. Undantaget är om bilen är till salu och provkörs med grön skylt, så kallad saluvagnslicens. Men hur väljer man rätt försäkring till sin bil?

 

Jämför försäkringarna

Det är klokt att jämföra bilförsäkring innan man väljer att teckna en. Precis som när det gäller mycket annat kan priserna skilja sig åt mellan olika bolag och på ett ställe får man mer för pengarna än hos ett annat. I dag är det relativt lätt att jämföra försäkringarna. Det är bara att klicka sig in på en jämförelsesajt online, fylla i uppgifter om sig och sin bil, och inom ett par minuter får man upp flera förslag på försäkringar i olika prisklasser. Sedan kan man i lugn och ro jämföra alternativen för att se vilket som passar bäst.

När är försäkring ett krav?

Hos Transportstyrelsen kan man läsa mer om bilförsäkringar. En trafikförsäkring är den lägsta typen av skydd man måste ha i Sverige, annars får bilen inte köras. Försäkringen täcker skador på motpartens bil, eller person, samt husdjur och egendom om man krockar eller kör på något. Man får dock inte ersättning för skador på sin egen bil. I vissa trafikförsäkringar finns dock ersättning vid stöld eller brand men vad försäkringen innehåller bör man kontrollera med det försäkringsbolag man väljer. Viktigt att tänka på är att bilen ska vara försäkrad även om den blir stulen.

Vad kostar en bilförsäkring?

En bilförsäkring kan variera i pris. Kostnaden beror på bolag, hur mycket försäkringen ska täcka, förarens ålder, körsträcka, samt biltyp. En tuff sportbil som körs av en ung förare som nyss tagit körkort är dyrare i försäkring än en familjebil vars förare haft körkort i tiotals år. I många försäkringar kan kostnaden också sjunka om man intygar att ingen under 25 år kommer att köra bilen.

Överlag får man dock räkna med att betala ett par hundralappar i månaden för sin försäkring. Sedan kan man öka eller minska kostnaden genom tilläggsförsäkringar och annat.

Får försäkringen stå på någon annan än föraren?

Nej, försäkringen ska stå på den som i huvudsak kör och hanterar bilen. Om man ibland lånar ut sin bil behöver man självklart inte skriva om försäkringen varje gång, men man kan till exempel inte stå på en försäkring där bilen i huvudsak brukas av ens barn som bor på annan ort. Det kan räknas som försäkringsbedrägeri och man kan straffas för det. Har man otur och det inträffar en olycka kan det även vara så att man inte får någon ersättning, eller att ersättningen sjunker. Att se till att försäkringen står på rätt person är alltså viktigt.

Rekommenderade artiklar