Att tänka på vid köp av en veteranbil

Att äga och köra en veteranbil är mångas dröm. Det finns dock en hel del du behöver fundera på innan du bestämmer dig för att skaffa en veteranbil. En gammal bil kan ha gömda fel och det kan vara komplicerat att få tag på reservdelar. Tillgång till reservdelar beror givetvis på vilken veteranbil det handlar om och hur gammal den är. Ett annat (inte helt ovanligt) problem är att bilen kan ha renoverats av glada amatörer som inte har den kunskap som krävs för att göra en korrekt renovering. Att korrigera felaktiga renoveringar kan bli väldigt dyrt och tidskrävande.

Granska veteranbilen före köp

En noggrann granskning av en veteranbil före köp är rekommenderat. Om du själv inte är tillräckligt kunnig om vad du behöver kontrollera före ett köp är det viktigt att du tar med någon som är erfaren eller betala för ett professionell utlåtande. Detta är viktigt för att försäkra dig om att bilen inte har en massa gömda fel och problem som du inte kan identifiera. Det är värt att betala några hundra kronor eller en tusenlapp för att undvika att köpa en veteranbil som kan kosta tiotusentals kronor i renoveringar.

Försäkra en veteranbil

Det är viktigt att veta att en veteranbil behöver en särskild försäkring ofta kallad entusiastförsäkring. Villkoren kan variera mellan olika försäkringsbolag varav en del är mer generösa än andra. Var däremot uppmärksam på att en veteranbil endast får användas för nöjeskörning och inte köras som bruksbil (en regel som gäller hos de flesta försäkringsbolagen). Det finns dock bolag som ger bättre villkor än andra där de exempelvis ger dig möjlighet att välja en verkstad med kunskap att reparera veteranbilar eller till och med göra reparationerna själv. En veteranbil kommer att behöva genomgå bilbesiktning precis som alla nyare bilar. Hos Besiktningstid.se kan du enkelt och smidigt boka din besiktningstid online. Här kan du snabbt söka den besiktningsstation som är bäst för besiktning av din bil. Det har aldrig varit lättare att boka tid för kontrollbesiktning än hos Besiktningstid.se. Du får dessutom en gratis tjänst som automatiskt kommer att påminna dig om när det är dags att boka tid för nästa besiktning.

Kontrollera rost, växellåda, lack, ram och tidigare renoveringar

Kontrollera rost eftersom det kan vara ett stort problem hos äldre bilar. Granska bilens kaross och underrede samt leta rost i fogar, skrymslen och vrår. Karossen kan kontrolleras med en magnet (aldrig direkt mot lacken) för att upptäcka om den har fusk lagats med spackel som målats över (förutsatt att karossen är tillverkad av metall). Du kan också slå mycket lätt med en gummihammare för att upptäcka fusklagning eftersom ljudet kommer att vara olika. Kontrollera att växellådan samt koppling fungerar som de ska. Var noga med att oljan från växellådan inte innehåller metallfragment (gärna med magnet) och inte har konstig lukt. Försäkra dig om att lackeringen är professionellt utförd och inte ett dåligt utfört arbete. Var noga med att inspektera om bilen är rak eller inte. Problem med ramen kan bli mycket dyrt att fixa. En renoverad veteranbil kan ha ett högre pris. Undersök vika jobb som utförts och gärna av vem. De kan till exempel påstå att motorn renoverats men har i verkligheten endast bytt oljefilter.

Rekommenderade artiklar